Strona główna > Posts > Florimond Desprez inwestuje w międzynarodowy rozwój oraz przekrojowe badania

Florimond Desprez inwestuje w międzynarodowy rozwój oraz przekrojowe badania

logoFlorimond Desprez prezentuje nową identyfikacjęwizualną, która odzwierciedla plany firmy nasiennej powstałej w Cappelle-en-Pévèle w 1830.

Florimond Desprez będąc hodowcą odmian i producentem nasion ma ambicje by zostać światowym liderem w produkcji nasion i odmian buraka cukrowego, równocześnie kontynuując inwestycje w hodowlę zbóż we Francji i świecie oraz wykorzystując wszelkie możliwości do dywersyfikacji.
Uznając, że główny wzrost rynku nasiennego następuje poza Unią Europejską, Florimond Desprez koncentruje swój rozwój w trzech kierunkach geograficznych : basen Morza Śródziemnego, EuropęWschodnią oraz Amerykę Południową. Z tego tytułu główne oddziały znajdują się w Hiszpanii, Maroku, Rosji oraz Argentynie, zachowując nazwę oraz tożsamość Florimond Desprez.

Niezależna firma rodzinna, Florimond Desprez pracuje nad wieloma gatunkami roślin uprawnych, przeznaczajać 17% obrotów oraz 36% pracowników w badania i rozwój. Firma tworzy nowe odmiany, jak równierz nowe narzędzia i metody potrzebne do sukcesów oraz przyśpieszenia projektów badawczych.
Florimond Desprez przywiązuje dużą wagę do partnerstwa publiczno-prywatnego, formowane przez sprzężenie badań z sektorem rolniczym i terytorialnym, o czym świadczy udział w programach AKER (burak cukrowy), Breedwheat (pszenica) lub IFMAS (produkty ekologiczny) oraz współpraca z wieloma uniwersytetami.

Florimond Desprez osiąga obroty w wysokości 250 milionów euro, z czego 63% spoza Francji i zatrudnia 960 osób.